Archeologische vindplaats Melick - De Rur-Stellung

Archeologische vindplaats Melick - De Rur-Stellung
Waterschei 70
6074 ET
Melick
Archeologische vindplaats Melick - De Rur-Stellung
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

De archeologie van de Tweede Wereldoorlog staat pas sinds kort in de belangstelling en deze plek in Melick geeft iets prijs van de gebeurtenissen uit die tijd. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de oorlogsgeschiedenis van deze plek. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Versterking van de Duitse Positie

Hier bevindt zich een van de weinige zichtbare restanten van de Rur-Stellung op Nederlands grondgebied. Deze verdedigingslinie maakte deel uit van de uitbreiding van de Duitse Westwall, die bedoeld was om de Duitse positie vóór het Ruhrgebied te versterken tijdens de frontperiode in 1945. De Westwall liep langs de Roer, dwars door Melick en strekte zich uit van Roermond tot ver in Duitsland.

Melick in het Frontgebied

In november werd Melick al het doelwit van geallieerde artilleriebeschietingen en bleef het meer dan een maand in de frontlinie liggen. Er werd hevig gevochten in dit gebied. De aanleg van de Rur-Stellung werd uitgevoerd door Oost-Europese en lokale dwangarbeiders, onder toezicht van de Duitse bezetter. De organisatie Todt, een Duitse bouworganisatie die verantwoordelijk was voor de inzet van burgers als arbeidskrachten, speelde hierbij een rol.

Het Behoud van de Rur-Stellung

De Rur-Stellung werd eind 1944 aangelegd en was operationeel van 29 januari 1944 tot en met 1 maart 1945. Het loopgraafsysteem en enkele onderkomens zijn relatief goed bewaard gebleven en nog zichtbaar. Met behulp van remote sensing technieken zijn ook sporen van bijvoorbeeld een tankgracht aangetoond.

De Invloed van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op onze hedendaagse samenleving. De aanwezigheid van talloze uitgebuite dwangarbeiders heeft een diepe indruk achtergelaten op de manier waarop we de oorlog in deze regio herdenken en gedenken. Uitbuiting blijft een actueel onderwerp, denk aan de inzet van kindsoldaten in conflictsituaties en moderne slavernij in lagelonenlanden.
Download de app