Ontdek meer

 

Asperges - het Witte Goud uit Midden-Limburg

Dat de asperge een bijzonder streekproduct is, blijkt wel uit de vele bijnamen die deze groente kent: Koningin der Groente, het Witte Goud, Parel van het Land en Points d’amour! 

Verken per fiets Midden-Limburg en zie met eigen ogen hoe de asperges groeien in de volle grond. 

Er is een mooie aspergeroute rondom Roermond en de Meinweg en een mooie route waar je veel asperge ziet rondom Weert en Stramproy. Een heerlijke asperge van topkwaliteit mag gezien worden.

Midden-Limburg, je proeft het pas als je er bent!

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen duurt ongeveer twee maanden. Shop je asperges lokaal bij de boer of boerderijwinkel. Klik voor verkooppunten hier. De eerste asperges steken in de lente de kop op. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). 

Asperges worden in klassen verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. 

Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd. Om helemaal als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

  • Asperge Seizoen 1

  • Asperge Seizoen 2

  • Asperge Seizoen 3

Bereiding asperges

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Je kunt de asperges enkele dagen bewaren door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. 

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Zorg voor voldoende water zodat de asperges net onder liggen. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter. Lekker in combinatie met witte wijn, bijvoorbeeld Auxerrois van het wijngoed Thorn. Deze wijn een stevige reputatie als begeleider bij aspergegerechten. De Auxerrois heeft een helder lichtgele kleur en een vleugje koolzuur. In het zachte aroma komen met name wit fruit als appel en peer naar boven. De aanzet is fris, mooi sappig en droog met een volle afdronk.

  • Bereiden asperge 1

  • Bereiden asperge 2

  • Bereiden asperge 3