Weert Van Horne stad

Sinds 2018 profileert Weert zich als Van Horne Stad. De terechtstelling van Philips van Horne en Lamoraal van Egmond in 1568 vormt de opmaat voor de 80-jarige oorlog en een zelfstandig Nederland.

Het culturele erfgoed van Weert toont duidelijk de belangrijke invloed van de familie Van Horne op de ontwikkeling van Weert. Het Jacob van Horne Museum is  te vinden in het oude stadhuis aan Markt in Weert, tegenover de Sint-Martinuskerk.
Rondom dit thema biedt Weert diverse activiteiten aan.

• Graaf van Horne Wandelpad

Het Graaf van Horne Wandelpad (klik op de link voor een filmische impressie) loopt rondom Weert door een afwisselend landschap. Deze Lange-Afstand-Wandeling (LAW) doorkruist mooie natuurgebieden, langs akkers en weiden en passeert diverse kerkdorpen. Het pad brengt je ook in België.

Vanaf het station in Weert wandel je via de Graswinkel en de veldwegen rondom de Moeselpeel naar de Krang. Via Swartbroek kom je in het natuurgebied Ellburg met de Tungelroyse Beek en de Eller Schans. Daarna ga je terug richting Tungelroy en bezoek je de Tungeler Wallen met zijn zandwallen en -verstuivingen. Via het Areven kom je dan in Stramproy.

Het Graaf van Hornepad passeert hierna de Belgische grens, door het Grootbroek en langs de Aa. Na het Vosseven en de Stramproyse heide is de natte natuur in het Wijfelterbroek en de Smeetshof een verrassing voor elke wandelaar.

De totale lengte is 92 km en is geel/blauw gemarkeerd. Je kunt de wandelroute ook in etappes lopen en is geschikt voor Nordic walking.

Wandelvereniging Olat heeft de route uitgezet. De wandeling begint bij het station in Weert, maar kan op elke plek beginnen. Ook kan de totale route in zes etappes gelopen worden: etappe 1, etappe 2, etappe 3, etappe 4, etappe 5 en etappe 6.

De GPX bestanden van deze etappes kunnen gedownload worden.

• Van Horne stadswandeling

De Weerter Stadsgidsen hebben een speciale Van Horne stadswandeling (klik op de link voor een filmische impressie) ontwikkeld. De wandeling onder begeleiding van een gids wordt voorafgegaan door een filmische impressie van Weert in de tijd van Philips van Horne. Voor groepen tot 20 personen zijn de kosten € 50,-. Voor groepen tot 40 personen is dit € 100,-. De wandeling duurt ca. 2,5 uur inclusief de film. Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelen. Heeft u interesse in een begeleide wandeling? Stuur dan een e-mail naar info@stadsgidsenweert.nl

Deze stadswandeling is ook individueel te wandelen. Er is een ronde van 2,6 km en eentje van 2,0 km. Het boekje met de beschrijving is te koop voor € 4,- bij Stichting Stadsgidsen Regio Weert en bij de Bruna in Weert. U kunt de Van Horne Family Tour wandeling ook met uw eigen smartphone of tablet lopen door middel van de digitale app IZI-travel.

• Graaf van Horne Mountainbike pad

Het Graaf van Horne Mountainbike pad (klik op de link voor een filmische impressie) is een toertocht van 93 km lang. Deze voert langs alle natuurgebieden die het Weerterland, Het Land van Horne rijk is. De fietsroute start in het natuurgebied de IJzerenman en verloopt via het nieuwe natuurgebied Het Blauwe meertje en gaat langs de Zuid Willemsvaart naar de Laurabossen. Als u de Laurabossen verlaat, komt u lang de voormalige vuilstortplaats Delbroek. Deze voormalige vuilstortplaats kent een mooie mountainbike route echter deze is nog niet openbaar (is wel in ontwikkeling). U vervolgt uw weg langs de Tungelroyse beek en gaat over het Kerke-brökske naar natuurgebied de Tungelerwallen. Vanuit de Tungelerwallen bereiken we via de oversteek Maaseikerweg het natuurgebied De Krang. We keren terug naar de Tungelerwallen langs de Tungelroyse beek. Door de Tungelerwallen gaan we naar de bossen van Altweerterheide om vervolgens via de spoorbrug  over de Zuid Willemsvaart die het Land van Horne in tweeën deelt. Zo komen we in natuurgebied de Weerterbergen (in eigendom van defensie), we maken de oversteek over de A2 en komen zo in het Weerterbos. Dit was vroeger grondgebied van Weert maar is na de aanleg van het nieuwe deel van de A2 is dit overgedragen aan de gemeente Nederweert. Via het Weerterbos keren we terug naar het startpunt.

De route voert u over singletracks, zandpanden, landwegen. Op enkele plaatsen wordt de verbinding gezocht via asfaltwegen. De route is van oorsprong een wandelpad maar op basis van de contouren hiervan is een mountainbike route uitgezet. De route is op delen technisch maar is geschikt voor de ervaren en minder ervaren mountainbiker. Op elk punt kan de route gestart worden. De route is alleen op GPX te rijden en gaat alleen over openbare wegen en paden. Het GPX bestand van de 50 km, 70 km en de 93 km route kan gedownload worden.

Startlocatie:
    Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert, 0495-524893