Ontdek meer

 

Romeinse brug

Bezienswaardigheid

In het dal van de Tungelroyse Beek, ten oosten van de Maaseikerweg tussen Stramproy en Tungelroy zijn goedbewaarde resten van een houten brug uit de Romeinse tijd aangetroffen.

De 35 kilometer lange Tungelroyse beek stroomt door Midden-Limburg. Jarenlang  was de beek rechtgetrokken om zo snel mogelijk water af te voeren naar de Maas.

In 1999 startte Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland: de sanering en herinrichting van de Tungelroyse beek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd in twaalf jaar gefaseerd gewerkt aan het terugbrengen van oorspronkelijke meanders, verbetering van de leefbaarheid en recreatieve mogelijkheden, verbeteren van de landbouwstructuur en realisering van de ecologische hoofdstructuur.

Bij de werkzaamheden werden resten van117 houten palen en 6 eikenhouten liggers aangetroffen. De brug is rond 27 na Christus gebouwd en in totaal 60 m lang. De archeologische resten hebben een recreatieve functie doordat de brug ter plaatse is herbouwd, en zijn opgenomen in de toeristische wandelroute Rondje Romeinse brug. Deze wandelroute is verkrijgbaar bij de VVV Midden-Limburg.

De Tungelroyse beek is nu weer een prachtig slingerende beek en een leefgebied voor tal van planten en dieren.

Contactgegevens

Romeinse brug
Maaseikerweg
6006 AC WEERT
Nederland