Ontdek meer

 

Natuur in de gemeente Roermond

Water speelt een belangrijke rol in de natuur van de gemeente Roermond. Naast water vind je er ook het grensoverschrijdend natuurgebied Maas-Swalm-Nette. Dit ligt deels in de gemeente Roermond. De combinatie van het groen en het water vormen een gevarieerd landschap. 

Aan de oostkant van de gemeente Roermond bestaat de natuur vooral uit bossen, die de grens met Duitsland vormen.

Aan de zuid en de west kant van de gemeente bestaat de natuur uit een combinatie van water met natuurlijk landschap. 

De gemeente Roermond is ideaal om te wandelen, fietsen, nordic walken en paardrijden. Voor het totale overzicht van natuurgebieden ga je naar de overzichtspagina natuurgebieden midden in Limburg.

Natuurgebied

Het Blankwater ligt aan de zuid-oostzijde van de kern Boukoul en is een gradientrijk gebied met hoogteverschillen van wel 30 meter.

Blankwater
Natuurgebied

In het Maasplassengebied ten westen van Roermond liggen de Zuidplas en het Smalbroek, bestaande uit water, ruige graslanden en wilgenstruweel. In totaal meten deze gebieden 191 ha.

Zuidplas
Natuurgebied

Ten zuidwesten van het dorp Ool ligt de door grindwinning ontstane Oolderplas. Samen met de Oolder Greend en de Isabelle Greend is de totale oppervlakte 263 ha. Op de landtongen grazen koniks en galloways en daardoor ontstaat een structuurrijke vegetatie.

Isabelle en Ooldergreend
Natuurgebied

De Melickerheide vormt (samen met de Luzenkamp) de verbinding tussen Roermond en Nationaal Park de Meinweg.

Melickerheide
Natuurgebied

Het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette ligt grofweg tussen de steden Venlo en Roermond.

Natuurgebied Maas-Swalm-Nette
Kerk, Park/Tuin, Bezienswaardigheid

De historie van de algemene begraafplaats 'Nabij de Kapel in 't Zand'- in de volksmond bekend als 'den Aje Kirkhaof'- hangt nauw samen met de bijzondere staatkundige geschiedenis van Roermond.

Oude Kerkhof
Park/Tuin

Parkhof Swalmen heeft een totale oppervlakte van 3.500 m2. U kunt coronaproof onze tuin en bezoekersruimte 'het Museum van het rijke Roomsche Leeven' bezoeken.

Parkhof Swalmen