Ontdek meer

 

Bezienswaardigheden Weert

Ben je op zoek naar leuke of mooie bezienswaardigheden in Weert? VVV Midden-Limburg biedt je een uitgebreid overzicht van alle bezienswaardigheden in de gemeente. De stad Weert en de kerkdorpen Swartbroek, Stramproy, Tungelroy, Laar en Altweerterheide hebben allemaal een rijk historie en een groot aanbod wat betreft cultureel en industrieel erfgoed.

Je vindt in Weert en de bijbehorende dorpen diverse kastelen, kerken, kapellen, molens en monumenten. Een aantal van deze gebouwen zijn toegankelijk voor het publiek. Veel van de bezienswaardigheden in de gemeente Weert liggen langs fiets-, wandel-, auto- en motorroutes. Zo kun je een heerlijk dagje toeren in de prachtige natuur van de gemeente Weert en eenvoudig veel van de bezienswaardigheden bezichtigen. Ze zijn gemakkelijk doordat je ze vaak al vanaf de weg ziet liggen.

Bekijk hieronder het overzicht van het cultureel en industrieel erfgoed en alle bezienswaardigheden in de gemeente Weert!

Bezienswaardigheid

Op deze locatie met tuin was al vanaf 1442 een klooster gevestigd. Het pand van de Abdij Maria Hart bestond oorspronkelijk uit een aantal woningen en werd in 1843 verbouwd tot het huidige klooster.

Birgittinessenabdij Maria Hart
Bezienswaardigheid

De Broekmolen van Stramproy werd vanaf het begin van de 19e eeuw steeds water-graanmolen genoemd.

Broekmolen
Bezienswaardigheid

Het rijksmonument de Lichtenberg heeft een grote architectonische, cultuurhistorische, ruimtelijke en geschiedkundige waarde. Het vormt een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Weert.

Lichtenberg
Bezienswaardigheid

Moderne kerk uit 1953 van architect Pierre Weegsels met grootste marmeren mozaiek van Nederland (255m2) en abstracte beglazing van Hugo Brouwer.

Fatima Huis
Bezienswaardigheid

Het kerkgebouw van de Parochie H. Franciscus van Assisi gelegen aan de Biest 43a te Weert wordt een Franciscus Huis.

Franciscushuis
Bezienswaardigheid

Het kasteel is een ruine van de tussen 1455 en 1461 door Jacob I van Horne gebouwde burcht.

Kasteel Nijenborgh
Bezienswaardigheid

De kleipijpenoven nabij de Biesterbrug aan de Noordkade is een Rijksmonument.

Kleipijpenoven Weert
Bezienswaardigheid

In dit een voormalig minderbroederklooster is Zorgcentrum Hieronymus gevestigd. De geschiedenis van dit klooster gaat terug tot het jaar 1461.

Klooster op de Biest
Bezienswaardigheid

Maart 1945 is Weert de plek waar de Engelse soldaten na 'Operation Blackcock' een welverdiende adempauze nemen.

Bischöfliche Schule
Bezienswaardigheid

De voormalige kapel is een kunstwerk op zichzelf en geschikt als expositieruimte of voor kleinere (muzikale) optredens. De kapel is gerestaureerd in 2014.

Mariakapel Lichtenberg