Ontdek meer

 

Bezienswaardigheden in de gemeente Roerdalen

In Herkenbosch, Vlodrop, Montfort, Sint-Odiliënberg, Melick en Posterholt vind je diverse kastelen, kerken, kapellen, molens, monumenten en ander cultureel en industrieel erfgoed.

Een aantal van deze gebouwen zijn toegankelijk voor publiek en liggen langs een fiets-, wandel-, auto- of motorroute. 

Hieronder vind je een overzicht van het cultureel en industrieel erfgoed en de bezienswaardigheden in de gemeente Roerdalen.

Bezienswaardigheid

In de 8e eeuw werd op een heuvel, de Sint-Petrusberg, aan de voet waarvan later het dorp Sint Odilienberg ontstond, een abdij gesticht door drie Angelsaksische priesters Plechelmus, Wiro en Otger.

Basiliek Heilige Wiro
Bezienswaardigheid

Genieten van een kasteel en zijn landschap
Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende kasteelruine, waarvan in de afgelopen jaren twee hoektorens en meerdere grote kelderruimten zijn gerestaureerd. Hierin is een bezoekerscentrum over de interessante geschiedenis van dit kasteel, zijn bewoners en het omliggend landschap ingericht.

Geluksplek 26 Roerdalen: Kasteel Montfort
Bezienswaardigheid

De molen ligt op de grens van Nederland en Duitsland. Het scheprad van de Gitstappermolen ligt nog precies aan de Nederlandse zijde.

Gitstappermolen
Bezoekerscentrum, Kasteel of Landhuis, Bezienswaardigheid

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland.
Het werd door Hendrik van Gelre gebouwd, op een heuvelrug in het waterrijke Vlootbeekdal. Door deze ligging, het veelhoekige grondplan en de dikke natuurstenen muren was het praktisch onneembaar. Na Hendrik's dood in 1285 hoorde kasteel Montfort bij het graafschap Gelre.

Kasteel Montfort
Bezienswaardigheid

Een groep in Herkenbosch zet -vanaf de komst van de eerste gevluchte krijgsgevangenen uit Duitsland in 1941- een lijn op om deze aanhoudende stroom vluchtelingen weg te sluizen naar veilig gebied.

Station Vlodrop
Bezienswaardigheid

In oktober 1944 worden veel Oost-Europese en Russische krijgsgevangenen en dwangarbeiders in de Roerstreek ingezet om Duitse verdedigingswerken te graven ter uitbreiding van de Duitse Westwall.

Zwangsarbeiter aus Osteuropa
Bezienswaardigheid

Half januari 1945 is de strijd om de Roerdriehoek in alle hevigheid losgebarsten.

Harold Jordan
Bezienswaardigheid

De molen van St. Odilienberg is de enige stenen bergkoren-molen ten oosten van de Maas.

Molen van Verbeek
Bezienswaardigheid

De Prins Bernard Molen is een halfgesloten standerdmolen, gebouwd in 1999. Het is een korenmolen.

Prins Bernhard Molen