Ontdek meer

 

WOII Battlefield Tour "De slag om de Roerdriehoek"

Arrangement, Kunst en Cultuur

Een dagvullende Battlefield Tour per touringcar.
We ontdekken vele bijzonder plekken die in de gure winter van 1945 het strijdtoneel waren van De slag om de Roerdriehoek. We stappen regelmatig uit de bus en maken dan korte wandelingen. Zowel in de touringcar als op locatie krijgt u uitleg over het verloop van de strijd.

Achtergrond informatie 

De Roerdriehoek 
Januari 1945: de rivieren Maas en Roer vormden de frontlijn. Een uitzondering hierop was het frontdeel Geilenkirchen (D)-Roermond. Hier bevond zich aan de westzijde van de Roer een Duits bruggenhoofd dat als speerpunt in de geallieerde linies stak. Dit bruggenhoofd was in de herfst van 1944 ontstaan en lag grofweg tussen Maaseik (B), Roermond en Geilenkirchen.Voor de geallieerden was de Roerdriehoek, zoals het bruggenhoofd ook wel werd genoemd, een doorn in het oog. En voordat ze aan verdere operaties in het Rijnland konden beginnen moest eerst de Roerdriehoek worden opgeruimd. Deze taak werd toebedeeld aan het Britse XII Corps.

Operation Blackcock 
De codenaam voor de operatie waarmee het XII Corps de Roerdriehoek wilde opruimen was genaamd: Operation Blackcock en vond plaats tussen 15 en 27 januari 1945. Voor de uitvoering had het XII Corps de beschikking over twee infanterie divisies en één tankdivisie, t.w. 43rd Wessex Division, 52nd Lowland Division en de 7th Armoured Division “Desert Rats”. Deze divisies werden ondersteund door de 6th Guards Tank Brigade, 8th Armoured Brigade, 1st Commando Brigade, enkele onderdelen van de 79th Armoured Division “Hobart’s Funnies”, het 1st Canadian Armoured Personnel Carrier Regiment en diverse artillerie onderdelen. De Duitse verdediging bestond uit de 176. Infanterie Division, 183. Volksgrenadier Division en de beruchte parachutisten van het Fallschirmjäger Regiment Hübner. Het terrein met de diverse beken en ook het zware winterweer waren in het voordeel van de verdedigers.

Programma 
Tijdens deze dagvullende Battlefield Tour volgen we de opmarsroute van de 7th Armoured Division en 1st Commando Brigade, die verantwoordelijk waren voor het opruimen van de Roerdriehoek op Nederlands grondgebied. Via o.a. Susteren, Sint Joost en Linne komen we in Sint Odiliënberg waar troepen van de 7th Armoured Division op 27 januari 1945 de Roer bereikten en er een einde kwam aan Operation Blackcock. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Britse begraafplaats in Nederweert waar een deel van de Britse soldaten die in de Roerdriehoek gesneuveld zijn, begraven liggen.


Prijs:
 
€ 52,50 p.p. (min. 30 personen)


Inclusief:

 • Ontvangst met kopje koffie of thee
 • Vervoer per luxe touringcar
 • Compleet verzorgde lunch
 • Speciaal vervaardigde handout met achtergrondinformatie
 • De gehele dag wordt verzorgd door een gecertificeerde Liberation Route Europe en tevens VVV-gids


Exclusief:

 • Overige consumpties
 • Administratiekosten (€16,50 per groep)


Bijzonderheden
:

 • Duur programma van 09.00 - 17.00 uur
 • Prijs is gebaseerd op een touringcar voor max. 50 personen
 • Dit programma kunt het hele jaar door reserveren. Informeer bij ons naar de beschikbaarheid.
 • Bij last-minute boekingen (binnen 7 werkdagen) worden dubbele administratiekosten in rekening gebracht. 

Contactgegevens

Broen Café & Eetcafé 'Biej De Vogel' en Feestzaal 'Le Village'
Markt 21
6065 AV MONTFORT
Nederland
0475 330 289