Ontdek meer

 

Oude Kerkhof - d'n Aje Kirkhoaf

Kerk, Park/Tuin, Bezienswaardigheid

De historie van de algemene begraafplaats 'Nabij de Kapel in 't Zand'- in de volksmond bekend als 'den Aje Kirkhaof'- hangt nauw samen met de bijzondere staatkundige geschiedenis van Roermond.

Een tijdlang was er de Oostenrijks-Habsburgse wetgeving toepassing. In het ‘Edict van de keizer’ werd vastgelegd dat er een einde moest komen aan het begraven of bijzetten op kerkhoven of in kerken binnen de stad en er een nieuwe begraafplaats gerealiseerd moest worden ver buiten de bebouwde kom.

Deze voormalige stadsbegraafplaats is uitzonderlijk vanwege haar ouderdom en indeling. Het rooms-katholieke deel, het Nederlands hervormde deel en de twee joodse gedeelten worden strikt gescheiden door hoge muren en heggen. Tevens is er een stuk ongewijde aarde waarin overledenen begraven werden die niet gedoopt waren, zelfmoord gepleegd hadden of atheïst waren. De monumentale dodenakker telt vele markante graven in zeer diverse bouwstijlen, zoals het familiegraf van de architect Pierre Cuypers en het befaamde ‘graf met de handjes’; een katholieke adellijke jonkvrouw en haar protestantse niet-adellijke echtgenoot zijn over de muur die het katholieke deel scheidt van het protestantse deel- na hun overlijden- symbolisch met gebeeldhouwde hun ineen grijpende handen verbonden. Centraal op de begraafplaats bevindt zich de Bisschoppelijke grafkapel. De eronder gelegen crypte, waarin diverse bisschoppen van het tweede bisdom Roermond zijn bijgezet, is evenals het inmiddels gerestaureerde lijkenhuisje onder leiding van een gids te bezoeken. Opvallend is bovendien het grafmonument van de zoeaaf Küppers. Vele graven van oorlogsslachtoffers, verzetslieden en gesneuvelde geallieerden herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is de aanwezigheid van een NSB graf, een van de zeven die er nog in Nederland te zien zijn. Uniek bovendien is het relatief grote aantal grafkelders (54) op deze dodenakker. Ook de rijke beplanting en het assortiment zeldzame bomen maken de begraafplaats bijzonder.

Uiteraard kan de begraafplaats individueel bezocht worden, maar de Stichting Oude Kerkhof biedt ook de mogelijkheid deel te nemen aan georganiseerde rondleidingen, eventueel voorafgegaan door een inleidende presentatie in de tegenover de begraafplaats gelegen locatie zaal ‘Aad Remunj’.

Meer informatie over de geschiedenis van de begraafplaats, de stichting Oude Kerkhof en rondleidingen treft u aan op de site www.oudekerkhofroermond.nl

Contactgegevens

Oude Kerkhof - d'n Aje Kirkhoaf
Weg langs het Kerkhof 1
6045 AN ROERMOND
Nederland

Openingstijden

Toelichting: Dagelijks geopend van 8:00 uur tot zonsondergang.