Ontdek meer

 

Molen van Nijs / De Nijverheid

Bezienswaardigheid

De Molen van Nijs (ook wel De Nijverheid genoemd) is een korenmolen. Het is een ronde bakstenen belt windmolen, in 1903 gebouwd.

In 1903 werd in de buurschap Breyvensroth in Stramproy op het Rotterveld een stenen windmolen gebouwd. In 1921 kocht molenaarsfamilie Nijs de molen en tot 1974 zou altijd een Nijs-molenaar op De Nijverheid malen. Daardoor is molen in de volksmond bekend als Nijsmolen. In 1975 droegen de erven Nijs de molen over aan de gemeente Stramproy. Daarna werd Jac Nijs Jr. aangesteld als vrijwillig vakmolenaar. Vanaf dat moment worden op de molen molenaars opgeleid. Tussen 2009 en 2011 is de molen ingrijpend gerestaureerd. De buurt legde rond de molen een molentuin aan en bouwde bij de molen een bakhuis.

De Nijverheid is regelmatig op woensdagmiddag en zaterdagmorgen open. Zie onze evenementen kalender. De molen draait en maalt vaak en is ook dan te bezichtigen. Verder na telefonische afspraak (06 – 11134446). 

Contactgegevens

Molen van Nijs / De Nijverheid
Veldstraat 54
6039 ED STRAMPROY
Nederland

Openingstijden

Toelichting: Iedere 3e woensdagmiddag van de maand is er op de molen molenwoensdagmiddag voor de schooljeugd. Ook is de molen telkens op zaterdagmorgen vanaf 10.00 uur geopend in de even weken. En wanneer de molen draait.