Ontdek meer

 

Galerie Roermond : Galerie Mariska Dirkx en beeldhouwer Dick van Wijk

Galerie

De Kunstwerkplaats, oftewel het atelier en de galerie, is een unieke plek in het historisch centrum van Roermond met veel geschiedenis en eigentijdse kunst.

Op de oude stadsmuur , vlakbij de Kathedraal en t.o het Designer Outlet Center in Roermond, ligt in de stadstuin het voormalig glazeniers-atelier van de Fa. Frans en Joep Nicolas. Sinds 1855 is hier een kunstwerkplaats gevestigd en na een korte onderbreking is dit atelier nog steeds in gebruik.

Sinds 1979 zijn beeldhouwer Dick van Wijk en Mariska Dirkx hier werkzaam.

Rond 1900 was dit een van de grootste ateliers voor gebrandschilderd glas in Nederland. Roermond kent een rijke traditie aan glasschilderkunst. Nergens in Nederland zijn tussen 1850 en 1940 zo veel nijverheids- en kunst-ateliers verrezen als in Roermond. Zij boden vele mensen werk en jonge kunstenaars konden zich hier ontwikkelen.

In de jaren 2009 en 2014 waren hier twee van de grootste glasvondsten in West- Europa. In de Kathedraal en andere gebouwen zijn moderne glasramen te bezichtigen.

In 1986 brengt Mariska Dirkx voor het eerst deze geschiedenis onder de aandacht en richtte Stichting Joep Nicolas op. Ook nodigde zij vanwege deze geschiedenis professionele glaskunstenaars uit om in deze kunstwerkplaats hun nieuwe werken te tonen. Zij toont permanent eigentijdse glaskunst en organiseert ook tentoonstellingen op andere locaties zoals de Biënnale van de Glaskunst in het voormalig Kartuizerklooster en voor de Glasstec in Düsseldorf. Glas is een bijzondere materie waarvoor nog steeds nieuwe technieken worden uitgevonden.

Dick van Wijk werkt dagelijks in het atelier aan zijn bronzen beelden. Zijn beelden kom je ook tegen in de stad Roermond en andere steden. Hij werkt vaak in opdracht en maakt vrije werken. Aan het Indië Monument en het VeteranenMonument werkte hij ruim 4 jaar. Zijn dynamische bronsplastieken zijn vaak geliefd voor kunstverzamelaars. Stichtingen en bedrijven weten hem te vinden en kiezen zijn werk uit voor een persoonlijke blijk van waardering zoals de Limburg Export Award, de Halewijn/literatuurprijs en andere.

Op afspraak en tijdens expliciete tentoonstellingen ontvingen wij al vele bezoekers en hielden wij vele openingen en besprekingen. Het is nu ook mogelijk voor anderen om in het atelier en de galerie te midden van de kunst een lezing en/of klein concert te geven of te vergaderen met een kleine groep.

Openingstijden

Op aanvraag
Toelichting: Het hele jaar door op afspraak en tijdens tentoonstellingen in het weekend.

Faciliteiten

Rolstoeltoegankelijk toilet
nee
Parkeren bij accommodatie
ja
Internetverbinding
vrij beschikbaar
Betaald parkeren
ja
Oplaadpunt elek. fiets
ja
Betaalmogelijkheden
PIN
Reserveren
reserveren verplicht