Ontdek meer

 

de Hompesche Molen

Molen of Gemaal

Limburgs hoogste windmolen staat naast natuurgebied de Molenplas in Stevensweert! Het team vrijwillige molenaars houdt elke 2e en laatste zaterdagmiddag van de maand gratis Open Huis van 13.00 tot 16.00 uur. Bewonder de Hompesche Zandtovenaarfilm en geniet van het panorama-uitzicht op drie landen.

De Hompesche Molen kent een rijke geschiedenis, die goed beschreven is. Wij nemen je graag mee door 300 jaar historie...

In 1719 kocht Reinaert Vincent de Hompesch (ca. 1660-1733) de heerlijkheden Stevensweert en het nabijgelegen Ohé en Laak met de Walborg. Het is deze Reinaert Vincent die de molen liet bouwen in 1721-1722. De windmolen is een zogenoemde stellingmolen: op een aantal meters hoogte vind je een omloop. Hier kan de molenaar de wieken in stelling brengen.

 Vat op de wind

Natuurlijk was de wind belangrijk, daarom is bewust een hoge en vrij liggende plek gekozen. De molen telt in totaal zes verdiepingen: een souterrain gevolgd door vijf molenzolders. Met zijn 37 meter is het de hoogste molen van Limburg.

Bezoek De Hompesche Molen

In het voormalige molenhuis is de Brasserie ‘de Hompesche Molen’ gevestigd. De brasserie is bijna elke dag geopend van 10.00 tot  20.00 uur. Twee keer per maand, op de 2e en laatste zaterdag van de maand is de molenaar aan het werk. Hij geeft je graag informatie over de molen. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees kunnen samen met de molenaar desgewenst de molen tot aan de nok beklimmen. Je kunt dan genieten van een fraai uitzicht over maar liefst drie landen!

Contactgegevens

de Hompesche Molen
Molendijk 6
6107 AA STEVENSWEERT
Nederland
06 55825111