Bezoekerscentrum IJzeren Man - Centrum voor Natuur- en Milieueducatie

Bezoekerscentrum

Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man gaat weer open! Daarbij worden de coronamaatregelen in acht genomen. Vanaf dinsdag 2 juni a.s. zijn we weer open voor het publiek en de recreanten.
Iedereen, die geen verkoudheidsklachten heeft is van harte welkom. De toegang is gratis.

Samen duurzaam leren en leven

Om de afstand van 1,5 m te kunnen houden tot elkaar hebben we een eenrichtingsroute gemaakt, zowel in de tuin als in het centrum. De tuin is via de ingang en langs de balie van het centrum te bereiken. Zo houden we zicht op het aantal personen en kunnen we als het te druk wordt, de poort sluiten.

Bij de balie, in de aaigang en expositiezaal staat ontsmettingsgel. Ook bij de uitgang; deze is aan de zijkant, bij de Stenentuin. Kabouterpijlen en voetstappen wijzen je de weg.

In de expositiezaal kunt u een tentoonstelling over de Tungelroysebeek met archeologische vondsten en oude kaarten bekijken. Ook zijn er verschillende experimenten met water en zand die u kunt uitvoeren. Er is dus weer veel te zien en te doen!

Wat is er leuker dan samen naar buitengaan en de natuur ontdekken met een schepnetje in je hand of bodemdieren herkennen op een zoekplaat? Het Natuur- en Milieucentrum organiseert voor jong en oud allerlei doe-activiteiten over de natuur, milieu en duurzaamheid.

Als je het centrum binnenloopt, zie je meteen de biodiversiteitszuil. De zuil bestaat uit kleurrijke kubussen waar je op allerlei knoppen kunt duwen en wordt uitgedaagd om na te denken over de natuur. De aaigang is bij kinderen een groot succes. In de gang staan opgezette dieren die je voorzichtig mag aaien. Loop je verder dan kom je bij de biotopenwand met z’n interactieve spellen. Daar is ook de donkere vossentunnel waar je lekker door heen kunt rennen. In het grote aquarium, beschikbaar gesteld door Waterschap Limburg, zwemmen vissen die voorkomen in de Tungelroyse beek. Twaalf groene organisaties uit Weert presenteren zich in de vitrinekasten: IVN Weert e.o, stichting Groen Weert, stichting Weerterlandhout, WeertEnergie, Imkervereniging St. Ambrosius, Herenboeren Land van Weert, Grenspark Kempen~Broek, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg, stichting Limburgs Landschap en de geologische vereniging Mente et Malleo.

Het Natuur- en Milieucentrum biedt lesprogramma’s aan de basis-, voortgezet en hoger onderwijs aan. Denk aan braakballen uitpluizen, waterproefjes en energiecircuit. Maar ook uitgezette wandelingen met opdrachten, zoals het ridderspoor, veldkisten, smokkelroute en het kabouter- en eekhoornpad.

Het Natuur- en Milieucentrum heeft een grote tuin, die ieder seizoen van kleur veranderd. Er is een insectentuin, kruidentuin, tuiny forest, klimaattuin en een stenentuin met grote stenen uit de IJstijd. De paden leiden je langs bankjes, picknicktafels, bruggetjes, grondwatermeter, weerhut en een bijenhal. Zomers openen de imkers zondags de bijenhal op verzoek. In de kruidentuin proef en ruik je de verschillende kruiden. De kruidentuin is het eiland Proeven van het Zintuigenpark dat door het IJzeren Man-gebied loopt. Bij het centrum beginnen meerdere wandelroutes. Nieuw dit jaar is het Geopad, dat je doet verwonderen over de grote variatie in landschappen.

Verder is het Natuur- en Milieucentrum één van de toegangspoorten van het GrensPark Kempen~Broek. Dit grensoverschrijdend landschapspark van 25.000 ha groot strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi, Hamont-Achel en Maaseik.

Bezoekerscentrum IJzeren Man - centrum voor natuur- en milieueducatie
Geurtsvenweg 4
6006 SN WEERT

Vr 1 november 2019 t/m di 31 maart 2020
ma-vr: 10:00 - 16:00 uur,
za, zo: 13:00 - 16:00 uur,
wo 1 april 2020 t/m za 31 oktober 2020
ma-vr: 10:00 - 17:00 uur,
za, zo: 13:00 - 17:00 uur.

ITS geclassificeerd
nee
Toegankelijk voor gehandicapten
Aangepast voor gehandicapten