Ontdek meer

 

Het Smalste Stukje Nederland: Gemeente Echt - Susteren

Het Smalste stukje Nederland!

Breed genoeg om volop te genieten!

Er is een plek in Limburg waar je binnen korte tijd van België naar Duitsland wandelt. Daar, in het Smalste Stukje Nederland, ligt Echt-Susteren. Wie Echt-Susteren bezoekt, heeft het goede leven binnen handbereik: pittoreske dorpjes, schitterende natuur, lekker eten, fietsen en wandelen, kunst en kerken. 
In Het Smalste Stukje Nederland is ruimte om, in de hectiek van vandaag de dag, volledig te onthaasten. Waar je volop tijd en aandacht voor jezelf en voor elkaar kunt nemen. Waar je het goede leven mag ervaren. Want dat begint hier. Een bijzondere plek in Limburg waar de tijd net iets langzamer lijkt te gaan, zodat je weer echt jezelf kunt zijn. Gelukkig. 

 

Ook in het Smalste Stukje Nederland kun je knopenlopen en -fietsen. De knopenroutes zijn een prachtig aaneensluitend systeem waarbij je zelf je weg kunt uitstippelen. Onthaast en geniet van de rustieke omgeving van Echt; van bossen, velden en dorpen. Verharde straten, onverharde weggetjes en laarzenpaden, ze staan allemaal aangegeven op de knopenlopen kaart. Uniek in Echt-Susteren zijn de QR-codes die onderweg op de informatiepanelen zijn aangeven. Scan ze met de smartphone en lees over de bezienswaardigheden hier. Koop de knopenlopen kaart bij een VVV Limburg Winkel, VVV servicepunt of online via www.limburgwinkel.nl.

 

Spelend vermaken

Kartbaan, lasergame-arena, escaperooms, bowlingbanen, paintbalterreinen bij All in Echt vind je voor elk wat wils. Ook voor een keur aan workshops kunt u hier terecht. Gewoon lekker buitenspelen, dat kan bij speelpark Valdeludo. Hier kun je hutten bouwen, klimmen, rondrennen en  spelen in de rivier. Kortom, een écht belevenispark, voor jong en oud.

Wroetende varkens bij abdij Lilbosch

In de kloostertuin van abdij Lilbosch in Pey wroeten Livarvarkens. Een speciaal ras dat hier kan genieten van rust, vrijheid en de goede verzorging van de kloosterlingen. Cisterciënser monniken, die hier al eeuwenlang met respect voor plant en dier een sober leven leiden. Soms worden er speciale rondleidingen georganiseerd met na afloop een Livarproeverij. Je zult het bijzondere Livarvlees ook als streekproduct op menukaarten tegenkomen.

Bezinning en beleving

In de uit de 11e eeuw stammende basiliek, de Heilige Amelbergakerk in Susteren, tref je een heuse schatkamer aan met daarin een van de oudste boeken van ons land, zeer waardevolle oude textielstukken en liturgische gebruiksvoorwerpen. Vanuit deze spirituele wereld is het maar een kleine stap naar het Echtse Trefcentrum Edith Stein, met een uitgebreid archief van deze heilige karmelietes zuster, die in 1998 heilig werd verklaard. In Echt ligt tevens het Museum van de Vrouw. Een verrassend museum waar heel veel te zien is over het leven van de vrouw en haar invloed op onze cultuur. Ook interessant voor mannen!