DISCOVER MORE

 

Nature reserves in the heart of Limburg

Central Limburg is surrounded by an abundance of nature.

There are six large nature reserves: Grenspark Kempen-BroekGrenspark Maas-Schwalm-Nette, Rivierpark Maasvallei, National Park De MeinwegBrachterwaldHet Leudal and National Park De Groote Peel.

Three of the areas span national borders: Grenspark Kempen-Broek, Grenspark Maas-Schwalm-Nette and Rivierpark Maasvallei. One nature reserve is just over the border in Germany, close to Beesel: Brachterwald. Central Limburg has two National Parks: De Groote Peel and De Meinweg. Thanks to its nature reserve called Het Leudal, the municipality of Leudal is also called ‘the garden of Limburg’.

In addition to these large nature reserves, Central Limburg also has a number of smaller areas of natural beauty.  The nature reserves in Central Limburg are all characterised by their striking and unusual flora and fauna, their rich biodiversity and their expansive beauty. 
Most of Central Limburg’s nature reserves are ideal for walking and cycling. Often, they are suitable for horse riding or mountain biking too. You can follow marked routes in most of them.

Nature reserve

De ideale manier om De Groote Peel te verkennen, is te voet. Op eigen houtje, met een van de vele routes of een excursie kun je het prachtige en vogelrijke natuurgebied beleven.

Nationaal Park De Groote Peel
Nature reserve

The 28 hectare large reserve is located southeast of Beesel in a varied landscape.

Beesels Broek
Nature reserve

Het Blankwater ligt aan de zuid-oostzijde van de kern Boukoul en is een gradientrijk gebied met hoogteverschillen van wel 30 meter.

Blankwater
Nature reserve

De Boshoverheide is een natuurgebied in de gemeente Weert tussen Weert en Budel. De heide is ruim 200 ha groot en sluit aan bij de Loozerheide en de Weerter- en Budelerbergen. Tussen dit gebied en de Weerterbergen loopt het trace van de IJzeren Rijn.

Boshoverheide
Nature reserve

Aan de rand van het Maasdal ligt het natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen.

Beegderheide
Nature reserve

Tussen Weert en de Belgische grens bevinden zich diverse natuurgebieden, die onderdeel zijn van het grensoverschrijdend park Kempen-Broek.Recreatiegebied De IJzeren Man ligt vlakbij Weert. Het is genoemd naar een meer dat daar is ontstaan als zandafgraving voor de spoorlijn Eindhoven - Weert. Met haar droge bossen en spiegelende vennen heeft dit gebied natuurschoon in overvloed.

Ijzeren Man
Nature reserve

Buiten Thorn ligt de Koningssteen.

Koningssteen
Nature reserve

De Krang is een natuurgebied direct ten zuidwesten van Swartbroek.

De Krang
Nature reserve

Noordelijk van Heel en oostelijk van de Napoleonsbaan in de gemeente Leudal, ligt de Tuspeel.

Tuspeel
Nature reserve

In het Maasplassengebied ten westen van Roermond liggen de Zuidplas en het Smalbroek, bestaande uit water, ruige graslanden en wilgenstruweel. In totaal meten deze gebieden 191 ha.

Zuidplas