DISCOVER MORE

 

Landgoed Exaten

Nature reserve

Exaten is een landgoed van 141 ha, gelegen ten zuidoosten van Baexem.

Naald- en eikenbos, lanen van beuk en Amerikaanse eik, hakhoutwallen, weilanden en akkers wisselen elkaar af. Twee opvallende boerderijen, Stockxhof en Exatenhof, zijn in het gebied aanwezig.
Exaten wordt doorsneden door de Haelense beek en de N68. Aan de zuidzijde grenst het landgoed aan de Beegderheide, terwijl de noordzijde via de Beijlshof overloopt in het Leudal.

Exaten kan in twee delen worden gesplitst: het beekdal van de Haelense beek en de hoge zandgronden ten zuiden daarvan. In het beekdal bevinden zich enkele populierenbosjes. De grootste oppervlakte van het beekdal wordt echter ingenomen door weilanden. Hierin zijn ten behoeve van de amfibieënfauna zeven poelen aangelegd. Op de overgang van het beekdal naar de zandgronden, is plaatselijk nog een enkele meters hoge steilrand te zien.

Exaten is voor wandelaars vrij toegankelijk op wegen en paden. Een aantal zandpaden kan eveneens door fietsers worden gebruikt. Ruiters zijn welkom op de ruiterroute die het gebied doorkruist. Door de ligging van Exaten, tussen Leudal, Beegderheide en andere natuurgebieden, is deze omgeving zeer geschikt voor wandel- en fietstochten.

Fietsroutes midden in Limburg
Wandelroutes midden in Limburg

Terug naar natuurgebieden Midden in Limburg

Contact information

Landgoed Exaten
Exaeten 1
6095 PD BAEXEM
Netherlands